Дикий голуб (вяхирь, горлиця, лісовий)

  1. Хто такий вяхирь і де його можна побачити
  2. Чим годується вяхирь
  3. Де водиться горлиця і як її відрізнити
  4. Про життя і харчуванні лісового голуба

Звичне видовище в будь-якому парку - зграя голубів Звичне видовище в будь-якому парку - зграя голубів. Вони так щільно увійшли в буття міського життя, що мало хто звертає увагу на цих простих птахів, хіба що на бігу - кинути їм пару крихт печива, та дітворі б поганяти. А ось їх найближчі побратими, дикі голуби, куди як благородніше і цікавіше. Вони дещо більше і мають інший забарвлення, що безсумнівно підтверджують фото в інтернеті. Але краще все-таки побачити своїми очима, а для цього непогано б з'ясувати, де вони мешкають.

Хто такий вяхирь і де його можна побачити

Дикі голуби бувають різних видів. Один з них - це вяхирь. Ще його називають витютень або лісової голуб. Він найбільший зі свого сімейства, а тому такий привабливий для мисливців. Дорослі особини можуть доходити до 2 кг, тіло у них м'ясисте, а розмах крил - понад півметра. Відрізняється голуб незвичайної забарвленням:

  • лапки і загострений дзьоб - червоні;
  • черевце червонувато-блакитне;
  • грудка може бути як червоною, так і бордовою;
  • спинка сіро-блакитна;
  • хвіст темно-сірий з темною окантовкою.

На шиї два відмітних ознаки - білі цятки, які є тільки у дорослих голубів, у молодняка вони відсутні. Дуже примітно спів вяхиря. У лісі голуба помітити складно, але його завжди видає ніжне воркування: «кру-кууу-ку-куку, кру-кууу-ку-куку», яке лунає з гілок дерев.

У лісі голуба помітити складно, але його завжди видає ніжне воркування: «кру-кууу-ку-куку, кру-кууу-ку-куку», яке лунає з гілок дерев

Припутень

Місцями проживання вяхиря можуть бути рівнини, гори, покриті листяними або хвойними лісами. Вони селяться там великими зграями, але нерідко можна зустріти цих голубів в сільській місцевості. Їхні улюблені місця для ночівлі на кордонах полів, в густих чагарниках, молодої порослі дерев. Фермери недолюблюють Вяхірєв за те, що вони годуються насінням з їх посівів. А в міських садах люди раді бачити незвичайних голубів.

Чим годується вяхирь

Їдять дикі голуби переважно рослинну їжу, уникаючи гусениць або усіляких личинок. Іноді вони зовсім не проти поласувати сільськогосподарськими культурами, зграями злітаючись на поля гірчиці, бобових, конюшини або зернових. Ті голуби, що живуть поблизу європейських міст, не бояться людей і ніколи не відмовляються від хліба та інших продуктів. Однак, інші птахи досить полохливі і обережні, але настільки енергійні, що при зльоті видають крилами гучний свист звук. Полювати на них не так-то просто, хоча любителів цього заняття чимало. Що навіть призвело до зменшення популяції голубів, а в деяких країнах до повного зникнення.

Порада. Якщо поблизу від вашої дачі з'явилося гніздо лісового голуба, підтримайте популяцію птахів - підгодувати їх хлібним зерном або насінням соняшнику, вони будуть вам дуже вдячні.

Де водиться горлиця і як її відрізнити

Ще один типовий представник голубиного сімейства - це лісова горлиця. За розміром вона займає третє місце після вяхиря і голуба-синяка. Зовні дуже схожа на звичайного міського голуба, однак має кілька відмінностей від них:

  1. У них коричнева, строката забарвлення спинки і червона грудка.
  2. На шиї все ті ж білі цятки, але трохи більш витягнуті, немов шеврони.

    Горлиця

  3. Пір'я дуже гладкі, щільно прилягають до тулуба.
  4. Лапки позбавлені оперення, вони покриті жорсткої блискучою шкірою.
  5. Самці голуба трохи крупніше жіночих особин.
  6. Горлиці дуже маневрені і спритні птиці.

Голуби цього виду заселяють практично всю територію Європи, за винятком самих північних районів. Але південні райони їм більш кращі, так як з місць з тривалими холодними періодами їм доводиться перелітати на зиму. Щоб уникнути неприємних перельотів, голуби все частіше селяться поблизу людських поселень, в пошуках тепла і хліба.

Про життя і харчуванні лісового голуба

Корм цих пернатих здебільшого складається з рослин і зерен сільгосп культур, тому часто їх можна зустріти в селах поруч з домашніми курми і звичайними голубами. У містах вони водяться значно рідше, тому навіть залишки хліба і інші ласощі не роблять їхнє ставлення до людини більш толерантним.

Хижаки часто докучають голубам, плюндруючи гнізда і полюючи за дорослими особинами. Щоб уникнути їх нападів, птиці селяться на високих хвойних деревах. Там вони дбайливо в'ють свої гнізда, в яких, як правило, лежить 1-2 білих яйця. Щоб висидіти потомство диких голубів, самці потрібно всього 17 днів, так що за рік встигає вирости два покоління.

Увага! Не чіпайте гнізда, яйця, пташенят голубів, якщо ви знайшли їх в лісі. Втручання людини може спричинити за собою погані наслідки.

Голуби славляться своїм співом і воркування, ці приємний звуки спонукали людину до приручення птиці. До сих пір ці пернаті бажані домашні вихованці. Є навіть окремий вид одомашненої горлиці - дика сміється горлиця. Правда, спів цих голубів сильно відрізняється від звичайного - воно нагадує сміх, звідси така назва. Але зате цей птах підходить для утримання в клітинних умовах.

Дикі голуби - дуже цікаві і благородні птахи, які залучають своїм зовнішнім виглядом і воркування. Вони більш ніж заслуговують дбайливого до себе ставлення. Не проходьте повз цих голубів, помилуйтеся, погодуйте, поспостерігайте. Любіть природу, і вона відповість тим же.

Голуби: відео

Часы работы

Вторник – cуббота: 12:00-22:00
Воскресенье - понедельник: выходной